Vælg den rigtige maling

17 marts 2020 Camilla Skøtt

editorial

Der er stor forskel på maling til træ og vægge, og derfor er det helt essentielt, at du vælger den rette type – og det gælder uanset, hvad du skal male.

Der findes mange forskellige former for maling, men grundlæggende kan det inddeles i tre kategorier:

– Væg- og loftmaling

– Træ- og metalmaling

– Gulvmaling

Når du skal male derhjemme, kan du med fordel rådføre dig med en maler, så du sikrer dig, at du vælger den rette type. Alternativt kan du læse med her, hvor vi dykker lidt nærmere ned i malingens ingredienser.

Hvad indeholder maling?

Grundlæggende består maling af tre forskellige ting; bindemiddel, opløsningsmiddel og pigment.

Bindemidlet er en slags lim, der holder sammen på malingen, og det er den, der afgør, hvor malingen kan benyttes og hvor holdbar den er, ligesom det er bindemidlet, der bestemmer slidstyrke, glans, vaskbarhed og lignende.

Opløsningmidlet bruges til at fortynde malingen, så det er muligt at påføre den på væggen eller loftet, og dette middel fordamper, når malingen tørrer.

Pigmentet er selve farvestoffet, og grundlæggende kan man sige, at jo mere pigment, der er i malingen, jo bedre dækkeevne har den.

Hvilke malingstyper findes der?

Hvis vi skærer helt ind til benet, findes der tre forskellige former for maling: vandbaseret, terpentinbaseret og linoliemaling. Hvad du skal bruge, afhænger af, hvor du skal male:

Akrylmaling er vandbaseret og egner sig til vægge og lofter indendørs.

Alkydmaling eller oliemaling er terpentinbaseret og egner sig til udendørs træværk.

Plastalkydmaling er vandbaseret og egner til til indendørs træværk.

Linoliemaling egner sig til træværk ude og inde.

Har du usikker på, hvad du skal vælge, bør du altid forhøre dig hos en maler eller i din lokale malerforretning. Det er et stort arbejde at male både ude og inde, og det ville være en skam, hvis du skal gøre det hele om, fordi du har brugt en forkert maling.

Flere Nyheder