Stegt flæsk – Danmarks nationalret

27 November 2023 Arian Khameneh

editorial

Stegt flæsk med persillesovs er en af Danmarks mest populære retter og regnes for at være en ægte klassiker i dansk madkultur. Retten er opstået i forbindelse med spisning på gården og i de danske hjem, hvor flæsket var en fast bestanddel i køkkenet.

Stegt flæsk har en lang historie og har været en fast del af den danske madtradition i mange år. Oprindeligt var det fattige retter, som man lavede på gården, for at udnytte de få ressourcer, man havde til rådighed. Derfor var flæsket ofte en fast bestanddel i madlavningen.

Den første kendte opskrift på stegt flæsk med persillesovs stammer tilbage fra 1847, hvor den blev beskrevet i kogebogen “Kogebog for små husholdninger”. Siden da er retten blevet et fast indslag i det danske køkken og er i dag en sand nationalret.

Sådan laver du stegt flæsk med persillesovs

Stegt flæsk med persillesovs består som regel af saltet flæsk, der er skåret i skiver og stegt på panden, indtil det bliver sprødt og gyldent. Til retten serveres en klassisk persillesovs og kartofler.

Opskriften på stegt flæsk med persillesovs er nem at følge og kræver kun få ingredienser. Her er en opskrift på den populære ret:

Ingredienser:
– 500 g flæsk i skiver
– 1 kg kartofler
– Smør eller andet fedtstof til stegning
– 4 spsk hvedemel
– 4,5 dl mælk
– ½ tsk salt
– Frisk persille

Sådan gør du:
1. Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Kog dem i saltet vand i ca. 20 minutter, indtil de er møre.
2. Steg flæskeskiverne på panden i smør eller andet fedtstof, indtil de er sprøde og gyldne.
3. Lav persillesovsen ved at smelte smørret i en gryde. Tilsæt mel og rør rundt, indtil det danner en klump. Tilsæt gradvist mælk mens du pisker, og kog sovsen igennem i ca. 5 minutter. Smag til med salt og hakket persille.
4. Server det sprøde flæsk med kartofler og persillesovs.

stegt flæsk

Tips til variationer af stegt flæsk med persillesovs

Stegt flæsk med persillesovs er en fantastisk klassiker, men det kan også være sjovt at eksperimentere med opskriften og tilføje forskellige ingredienser og smage. Her er et par ideer til variationer af den klassiske ret:

– Tilføj sennep til persillesovsen for at give retten lidt mere bid.
– Prøv at tilsætte andre krydderurter end persille i sovsen, fx dild eller timian.
– Vend sprøde bacontern i persillesovsen for at tilføje ekstra smag til retten.
– Server stegt flæsk med en frisk salat ved siden af for at give retten lidt mere friskhed.

Stegt flæsk med persillesovs er en fantastisk ret, der kan varieres og tilpasses efter eget ønske. Det er en klassisk ret, der aldrig går af mode og som altid vil være en velsmagende og velkommen gæst på middagsbordet.

More articles