Lasagnen har rødder i Bologna

06 April 2018 Camilla Skøtt
image

editorial

Når vi snakker om pasta, så tænker de fleste automatisk på Italien. Og det er da også der, pastaen er mest kendt og brugt – men faktisk stammer de første spor af pasta fra det gamle Grækenland. Her lavede man noget, der minder om lasagneplader for godt 3.000 år siden – men siden da har italienerne overtaget pastaen, og i dag bruger de den i et hav af retter.

De 2 mest populære pastaretter

I Danmark er vi også vilde med pasta, og de 2 mest populære retter i den henseende er Spaghetti Bolognese og Lasagne.

Spaghetti Bolognese stammer fra Bologna i det nordlige Italien og består af spaghetti serveret med en delikat kødsauce. Vi danskere kender den mest som spaghetti og kødsovs.

Lasagne stammer ligeledes fra Bologna, hvor den klassiske lasagneret faktisk går under navnet Lasagne Bolognese. Som spaghettiretten af samme navn er det en ret, der består af pasta og kødsauce. Denne gang bruges der bare pastaplader – eller lasagneplader som vi kalder dem herhjemme – i stedet for spaghetti. 

I Danmark består den typiske lasagne af kødsauce, becahmelsauce og lasagneplader i lag evt. toppet med rasp eller friskrevet mozarellaost. I Italien tager de madlavningen et stykke videre, og der finder du et hav af forskellige lasagneretter, der både indeholder grøntsager, fisk og svampe – og så bruger de som regel både flere og kraftigere lasagneplader, end vi gør i Danmark.

Lav din lasagne selv

I Danmark fristes mange til at købe færdiglasagne – og italienerne ville korse sig, hvis de vidste det. Men det er ikke nødvendigt at ty til den nemme løsning, for det er faktisk ikke så svært at lave lasagne selv. På https://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/850/lasagne finder du en hurtig, enkel og smagfuld opskrift på lasagne. Og hvis du er på jagt efter en version med fisk eller grøntsager, kan du bruge selvsamme side til at søge blandt de mange hundrede gode opskrifter, der ligger der.

More articles